12. 2. 2020

RECENZIA | Becky Albertalli, Adam Silvera - Čo ak sme to my



Arthur trávi prázdniny v New Yorku a práve Broadway ho naučil, že vesmír vás môže prekvapiť nezabudnuteľnou romancou vtedy, keď to najmenej čakáte. Ben je presvedčený o tom, že vesmír sa nemá čo starať do jeho života. Ak by mu totiž kryl chrbát, určite by teraz nesmeroval na poštu, aby odoslal balík s vecami po bývalom priateľovi. Môžeme len hádať, čo si nevyspytateľný vesmír na nich oboch prichystal, keď sa rozhodol skrížiť im cesty práve na pošte. Čo ak nič? A ich životy sa uberú rôznymi smermi. Čo ak všetko? A ich príbeh čaká šťastný koniec. Čo ak?



Vydavateľstvo: Slovart
Pôvodný názov: What If It’s Us (HarperTeen, 2018)
Rok vydania: 2019
Žáner: Román
Hodnotenie na Goodreads: 3.95/5
Moje hodnotenie: 3/5

Dvojica autorov Becky Albertalli a Adam Silvera sa obaja preslávili vďaka svojim young adult knižkám s náročnými témami, ktoré zasiahli tisícky čitateľov po celom svete. Kniha Ja, Simon, ktorá vyšla nedávno aj u nás sa dokonca dočkala filmového spracovania od spoločnosti Netflix a dosiahla obrovský úspech. Títo dvaja mladí autori sa tento krát spojili aby pre nás napísali romantický príbeh odohrávajúci sa v New Yorku. Je však aspoň tak dobrý ako zvyšok ich kníh?


Dej sa začína príchodom Arthura do New Yorku, kde na pošte stretáva Bena. Pre Arthura je to láska na prvý pohľad, lenže než si stihne popýtať jeho číslo stratí ho v dave a všetky jeho nádeje na prvú lásku miznú. Na základe začiatku som si myslela, že hlavnou dejovou líniou bude to, ako sa Arthur snaží Bena nájsť a ako sa mu stále niečo postaví do cesty. V skutočnosti sa obaja chlapci nájdu celkom skoro, čo pre mňa znamenalo koniec napätia v príbehu. Zvyšok času je venovaný ich vzájomným citom, ktoré sú každým dňom komplikovanejšie. Arthur sa navyše musí koncom prázdnin vrátiť naspäť domov, čo ich situáciu rozhodne neuľahčuje. Ako pár mali Arthur a Ben veľa milých a romantických scén, avšak po chvíli ma ich večné naťahovanie prestalo baviť. Celý čas sa riešil ich vzťah, navzájom si jeden druhým neboli istý a bolo to dookola rovnaké. Aspoň koniec sa trochu zdramatizoval a priniesol nejaké prekvapenie.


Arthur a Ben sú veľmi odlišné postavy, preto zaujali tak veľké publikum. Navzájom sa naozaj skvele dopĺňajú. Zo začiatku mi však prišli trochu otravní, akoby sa im autori snažili natlačiť čo najviac jedinečných vlastností, čo bolo trochu mätúce. Po čase, keď sme ich spoznali lepšie sa všetko vyjasnilo a my sme dokázali rozpoznať ich hlavné charakterové črty. Arthur je broadwayský fanúšik, pre všetko sa príliš rýchlo nadchne a každú drobnosť si berie osobne, no veľmi túži po skutočnom vzťahu, hlavne po tom, ako spozná Bena. Ten je tak trochu Arthurov opak, čerstvo rozídený, pokojnejšej povahy, v škole sa mu až toľko nedarí a hlavne má na začiatku pochybnosti či vôbec hľadá nový vzťah a či sa dokázal preniesť cez svojho bývalého priateľa. Skupinu postáv dotvárajú Benovi a Arthurovi kamaráti, ktorí podstatne zasahujú do deja svojimi vlastnými tajomstvami a problémami. Priestor dostanú aj rodičia chlapcov, čo mi prišlo veľmi milé, keďže rodičov hlavných postáv nespoznávame v každej knihe.


Čo ak sme to my  je v celku fajn kniha. Prináša jednoduchý romantický príbeh, bez veľkých prekvapení s príjemnými postavami. Dej je pomerne predvídateľný no neurazí, aj keď čakáte niečo iné. Koniec ma takisto príjemne prekvapil, keďže sa vymenil z klasických romantických klišé zakončení. Ak nebudete čakať prelomové dielo ale hľadáte niečo na oddych, túto knihu určite odporúčam!



ZHRNUTIE
Kvalita písania: 6/10
Tempo: 6/10
Príbeh: 4/10
Postavy: 8/10





Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.



Obrázky: Pinterest, Oblivionsdream

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára