17. 2. 2020

RECENZIA | Leigh Bardugo - Tieň kostí

Kedysi veľkolepú Ravku preťala na dve časti Tieňová trhlina, pásmo takmer nepreniknuteľnej temnoty plné krvilačných príšer. Alina Starková, sirota, ktorá sa stala vojačkou v ravkanskej armáde, nikdy v ničom nevynikala. Keď však na jej regiment v Trhline zaútočia mäsožravé volkry, v Aline sa prebudí skrytá sila, sila, ktorá by mohla byť kľúčom k tomu, ako zachrániť vojnou zničenú Ravku. Alina sa tak ocitá na kráľovskom dvore, kde sa z nej má po výcviku stať jedna z gríš - čarodejníckej elity pod vedením záhadného Temnana. Vo svete plnom intríg však nie je nič také, aké sa zdá. Temnota číha všade, osud kráľovstva spočíva na jej neskrotenej sile a Alina sa musí postaviť tvárou v tvár tajomstvám gríš... a svojho vlastného srdca.


Vydavateľstvo: Slovart
Pôvodný názov: Shadow and Bone (Henry Holt and Company, 2012)
Rok vydania: 2019
Žáner: Fantasy
Hodnotenie na Goodreads: 4.05/5
Moje hodnotenie: 4.5/5


 
Prvá séria od autorky Leigh Bardugo, ktorá bola preložená aj do slovenčiny úplne ovládla YA fantasy scénu. Vrania šestka na seba strhla všetku pozornosť, a to zaslúžene. Slovart sa aj preto rozhodol vydať jej prvú Griša sériu, ktorá sa odohráva v rovnakom svete ako Vrania šestka, no zaoberá sa inými postavami a udalosťami. Veľa fanúšikov sveta Griše túto sériu nemá až tak v láske, a tvrdí, že sa kvalitou ani zďaleka nevyrovná Vranej šestke. Aká je pravda?

Príbeh sa začína celkom akčne, kedy hlavná hrdinka Alina počas cesty zistí, že má silné magické schopnosti, o ktorých dovtedy netušila. To sa dostáva do pozornosti Temnana, ktorý ju odvedie do paláca, kde Alina začne spolu s ostatnými Grišami trénovať. Prvý diel tejto série je sústredený hlavne na históriu a politickú situáciu v Ravke. Alina taktiež spoznáva svoje schopnosti, ich silu a pôvod. Snaží sa ich naučiť ovládať, rovnako ako je nútená naučiť sa bojovať. Pomedzi to si hľadá nových priateľov na kráľovskom dvore a hlavne sa snaží rozlúsknuť samotného Temnana. Dej okrem toho ovplyvňuje množstvo vedľajších postáv z rôznych vrstiev. Oproti Vranej šestke je magický systém v tejto knihe výrazne rozvinutejší. 

Alina je na prvý pohľad celkom nevýrazná postava. Nie je ničím výnimočná a aj keď získa magické schopnosti stále pôsobí ako úplne priemerná hrdinka z YA fantasy kníh. Avšak Alina počas knihy neuveriteľne dospieva a stráca svoju naivitu. Nič neberie za samozrejmé a neuspokojí sa z nejednoznačnou odpoveďou. Opúšťa teplo a bezpečie paláca aby bojovala za to, čomu verí a zachránila nielen svoj život. Na druhej strane je tu Temnan, jeden z najmilovanejších zlosinov fantasy kníh. Veľa ľudí ho zbožňuje aj napriek jeho nepeknej minulosti a temnej povahe. K Aline vytvára skvelý opak. Jeho vývoj je tak isto veľmi zaujímavý. Zo začiatku sa prezentuje ako hrdina príbehu, ten dobrý, ktorý sa Aline snaží pomôcť získať kontrolu nad jej mágiou a využiť ju k dobru. Ako však na povrch vyplávajú nové skutočnosti jeho charakter sa mení a my vidíme, čím si zaslúžil svoju prezývku. Za zmienku určite stojí aj Mal, ktorý sprvu vyzerá ako celkom nevýrazná a nedôležitá postava, hlavne po tom, ako sa ich cesty s Alinou rozdelia. V skutočnosti v deji zohráva veľmi veľkú úlohu ako môžeme vidieť na konci, tak aj v ďalších knihách.

Tieň kostí sa napätím a rozmanitosťou postáv síce nemôže vyrovnať Vranej šestke, no pre mňa aj tak prináša fantastický príbeh plný zvratov, skvelej histórie, mágie a akcie. Kniha sa číta výborne, Alina spolu s Temnanom tvoria naozaj výrazné a hlavne nezabudnuteľné postavy. Pre tých, ktorí ešte do sveta Griše nezavítali je toto rozhodne skvelý začiatok! Leigh Bardugo aj v tejto knihe dokazuje aká je nadaná spisovateľka a ja sa neviem dočkať jej ďalších kníh! Za zmienku určite stojí aj fakt, že sa kniha dočkala seriálového spracovania od Netflixu, ktoré budeme čoskoro snáď vidieť aj my.

ZHRNUTIE
Kvalita písania: 9/10
Tempo: 9/10
Príbeh: 9/10
Postavy: 8/10


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára