18. 3. 2020

RECENZIA | Elise Kova - Prvá veterná čarodejka


Ríša Solaris má na dosah zjednotenie celého vojnami zničeného kontinentu. A živelná mágia driemajúca v sedemnásťročnej učnici môže priniesť Cisárovi definitívne víťazstvo. Vhalla Yarlová žije sen každého knihomoľa – pracuje ako učnica v knižnici, kde je dňom i nocou obklopená kopami kníh z celej ríše. Odmalička jej opakovali, aby sa stránila tajomnej Veže, v ktorej prebývajú mágovia a čarodejky. Potom však nevedomky zachráni život najmocnejšieho mága – samotného princa Aldrika. Vhalla by najradšej naveky ostala medzi knihami, lenže v žilách jej koluje dávno zabudnutá mágia, ktorá sa derie na povrch a túži slobodne žiť a dýchať. Musí sa rýchlo rozhodnúť, či prijme svoje dedičstvo a stane sa prvou Veternou čarodejkou po stopäťdesiatich rokoch alebo svoju mágiu zahubí a do konca života bude dýchať knižničný prach. Odvekí nepriatelia číhajú za každým rohom a Vhallina nerozhodnosť ju môže stáť oveľa viac, ako si kedy dokázala predstaviť.

Vydavateľstvo: CooBoo
Pôvodný názov: Air Awakens (Silver Wing Press, 2015)
Rok vydania: 2020
Žáner: Fantasy
Hodnotenie na Goodreads: 4.01/5
Moje hodnotenie: 4/5

Kniha Prvá veterná čarodejka je výnimočná už tým, že ju autorka publikovala sama. Našťastie pre nás sa jej na Slovensku ujalo vydavateľstvo Albatros a prinieslo čitateľom túto populárnu fantasy sériu, ktorá schytala celosvetový úspech. V sérii vyšlo 5 kníh a dnes sa pozrieme na tú úvodnú.


Dej naberá pomerne rýchly spád aj vďaka tomu, že sme „hodení“ doprostred drámy, kedy je v ohrození princov život a hlavná hrdinka Vhalla sa mu snaží pomôcť. Jej magické schopnosti sa teda začnú prejavovať hneď a čitateľovi je pomerne jasné, kam sa bude príbeh ďalej uberať. Takéto začiatky kníh sú naozaj efektívne, keďže hneď prinášajú istú dávku napätia a nútia nás k pokračovaniu v čítaní. Po začiatku sa dej trošku spomalí, no v tomto momente dostávame väčšinu informácii týkajúcich sa magického systému tohto sveta. Mňa osobne táto časť vždy nadchne, je fascinujúce sledovať, koľko rôznych svetov, druhov mágie a pravidiel dokážu autori vymyslieť. V Prvej veternej čarodejke ide o elementálnu mágiu, ako je už jasné zo samotného názvu, no aj tú si autorka upravila podľa seba. 


Táto kniha je v istých momentoch veľmi klasickým prvým dielom dlhšej YA série. Vhalla veľkú časť deja strávi študovaním mágie a objavovaním vlastných schopností a limitov. Na nejakú väčšiu akciu sa dostane až ku konce, no určite stojí za to. V poslednej tretine knihy sa napätie výrazne stupňuje a ja som sa skutočne nechcela od príbehu odtrhnúť. Preto ma trošku zamrzelo samotné finále po bitke, kedy sa dej znovu spomalil a trošku stratil smer. Koniec je bez väčších prekvapení cliff-hanger, ktorý výborne pripravuje na ďalšie knihy. Ak si odmyslím posledných 30 strán tak som sa pri čítaní výborne bavila.


Vhalla je na prvý pohľad nevýrazná hrdinka, narozdiel od iných YA protagonistiek mi však prišla podstatne vyspelejšia a menej naivná. Pozná svoje postavenie v spoločnosti a nesnaží sa zbytočne provokovať a pútať na seba pozornosť. Je skutočne múdra no zároveň skromná. Veľmi som si vážila, ako rýchlo sa stotožnila s tým, že je čarodejka a že svoje schopnosti nedokáže potláčať. Jej progres v čarovaní bol skvelý na sledovanie. Jediné, čo by som Vhalle vytkla je jemná naivita v rámci lásky a vzťahov. Táto kniha je naozaj silno zameraná na romantiku, chvíľami bohužiaľ na úkor deja. Ďalšia dôležitá postava je princ Aldrik. Spočiatku pôsobí ako záporák, vďaka jeho vzťahu s Vhallou sa však dozvedáme jeho skutočnú povahu. Jeho chovanie mi pripomínalo Temnana zo série Griša. Navonok pôsobil kruto, obliekal sa stále do čiernej a mal strašnú povesť, v súkromí však dokázal byť naozaj šarmantný. Aj keď sa mi nepáčilo množstvo romantiky v knihe, jeho vzťah s Vhallou bol nádherný. Z vedľajších postáv si zmienku určite zaslúžia Roan a Sareem, najlepší kamaráti Vhally. Osobne ma veľmi nezaujali a pôsobili trochu genericky. Hlavne Roan nedostala veľa priestoru a bolo ťažké odhadnúť jej povahu a úmysly. Sareem bol síce zlatý, no trochu nudný.


Prvá veterná čarodejka sa chvíľami skutočne môže zdať klišé, ale prináša skvelý svet plný napínavých vzťahov, mágie a akcie. Príbeh doprevádzajú pútaví hlavní hrdinovia, ktorých vzťah rastie počas celej knihy. Aj napriek množstvu romantiky sa kniha číta výborne a prináša dostatok napätia. Veľmi sa teším, kam sa vydá príbeh ďalej!



ZHRNUTIE
Kvalita písania: 7/10
Tempo: 8/10
Príbeh: 6/10
Postavy: 8/10



Za knihu ďakujem vydavateľstvu Albatros.



Obrázky: Albatros Media, Merilliza Chan

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára