Letné čítanie

by - 17:27

Prázdniny sa pomaly blížia a pre mnohých to znamená čas, kedy si konečne môžu poriadne oddýchnuť a pustiť sa kníh, ktoré už dlho odkladali. Niektorí v letných horúčavách preferujú ľahšie čítanie, iní zas radi cestujú do nových fantasy svetov. V každom prípade sú prázdniny tým ideálnym časom, aby ste dohnali svoju Goodreads challenge. Možno vám k tomu pomôže aj niektoré z týchto kníh!



Veľa ľudí v lete číta knihy, ktoré sa odohrávajú v rovnakom ročnom období, hlavne cez letné prázdniny. V tomto prípade je skvelou voľbou contemporary novinka z minulého roka s názvom When Dimple Met Rishi. Príbeh sa odohráva cez prázdniny na letnom kempe pre budúcich programátorov. Dimple tam stretne Rishiho, s ktorým ho rodičia chceli zasnúbiť a rozhodne sa tak zobrať veci do vlastných rúk. V knihe je okrem romantiky kopu humorných scén, na ktorých sa určite každý zabaví!

O niečo vážnejšou témou sa zaoberá taktiež pomerne nová kniha, The Astonishing Color of After. Odohráva sa cez prázdniny, kedy sa hlavná hrdinka rozhodne odísť do Taiwanu aby po smrti matky spoznala svojich starých rodičov, ktorých doteraz nevidela. Okrem rodinných vzťahov, ktoré sú v tejto knihe rozoberané naozaj pekne a naozaj bohato sa autorka taktiež zaoberá mentálnym zdravím a tematikou, o ktorej sa hovorí veľmi ťažko – o samovražde. Kniha je však napísaná s citom a určite ju odporúčam všetkým, ktorí počas leta budú mať náladu aj na serióznejšiu literatúru.

Túto poslednú knihu som ešte nečítala, ale iné autorkine diela už áno. Listen to Your Heart je najnovší kúsok veľmi populárnej YA contemporary autorky Kasie West. Jej knihy síce nie sú úplne mojou šálkou kávy, ale ako oddychovku na rýchle prečítanie ich kľudne odporúčam. Príbeh hovorí o milostnom trojuholníku, kde sa hlavná hrdinka musí rozhodnúť čo je najlepšie pre ňu a jej kamarátku.



K letu a prázdninám bezprostredne patrí more a práve tieto tri knihy k nemu majú veľmi blízko. O fantasy duológii Daughter of the Pirate King som už písala, ale na leto je táto séria ako stvorená! Príbeh je o pirátke, ktorá sa nechá zajať, aby sa tak dostala na nepriateľskú loď. Avšak nie všetko vyjde podľa jej plánov a nakoniec zistí, že títo piráti nie sú skutoční zlosinovia. Obe knihy sa čítali veľmi ľahko a ja som sa pri nich výborne bavila!
Meno Maggie Stiefvater vám určite niečo hovorí, no len málo ľudí si ju spája s touto stand-alone knihou The Scorpio Races. Kniha určite nie je pre všetkých, keďže Maggie má veľmi špecifický štýl písania, ale ak  už s jej tvorbou máte skúsenosť, siahnite v lete aj po tejto! Okrem skvelej hlavnej hrdinky sa v knihe stretnete s prvkami magického realizmu, rodinných vzťahov a veľkej odvahy.

Tento rok okrem iného vyšiel aj retelling Malej morskej panny s názvom To Kill a Kingdom. Aj keď je príbeh v niektorých momentoch predvídateľný, kniha je napísaná naozaj dobre a je ideálnou voľbou na leto! Úlohou morských panien a teda aj hlavnej hrdinky je zabíjať ľudí a kradnúť im srdcia. Lira si ako obeť vyberie mladého princa, no aby získala jeho srdce, bude sa musieť stať človekom. Príbeh je plný zvratov a taktiež aj romantických scén, takže si každý nájde niečo pre seba!




Neodmysliteľnou súčasťou leta mnohých nielen mladých ľudí je cestovanie. Či už k moru, za rodinou, brigádou alebo na koncert, leto a prázdniny sú skvelou príležitosťou splniť si nejaký cestovateľský sen. V knihe My hlavný hrdina naplánuje road-trip za úplne inou zámienkou, a to udržať rodinu pokope a zachrániť rozpadajúce sa manželstvo. Na tejto ceste nevyjde absolútne nič podľa plánu, no Douglas predsa len dokáže zlepšiť svoj vzťah so synom. A navyše vás so sebou vezme na tie najkrajšie európske pamiatky!

Montyho v knihe The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue na výlet prinútia ísť rodičia. So sebou si berie sestru a najlepšieho kamaráta, do ktorého je tak trochu zaľúbený. Počas tohto road-tripu Monty nielenže spoznáva nové zákutia známych miest, ale si aj uvedomuje, čo všetko pre neho jeho sestra a kamaráta znamenajú. Okrem toho je kniha napísaná veľmi vtipne a je ideálna práve na cestovanie!

The Sun Is Also a Star Natasha naopak nechce vycestovať. Jej rodinu totiž deportujú naspäť na Kubu, kde sa ako malá narodila. Ešte väčšmi ju k Amerike púta Daniel, s ktorým sa stretáva len pár hodín pred odletom. Daniel jej dokazuje, že sa ľudia dokážu do seba zamilovať aj za takýto krátky čas a spolu sa snažia zaistiť, aby mohla Natasha aj s rodinou v USA zostať. Kniha má veľmi prekvapivý koniec, ale je veľmi príjemné napísaná a predstavuje príjemnú zmenu od všetkých obyčajných contemporary kníh. A navyše sa čoskoro chystá aj film na motívy tejto knihy!




Ak sa na vás dovalí letná horúčava a vy sa budete potrebovať schladiť, práve tieto 3 knihy vám k tomu výborne pomôžu! Beyond a Darkened Shore sa odohráva v Írsku a základ príbehu spočíva v mytológii. V tejto knihe sú Severania a Íri veľkí nepriatelia, no dvaja z nich budú musieť uzavrieť spojenectvo, aby zachránili svoje krajiny. Okrem množstva mýtov môžete v knihe čakať kopu akcie, priateľstva, lásky a samozrejme chladného prostredia!

Ak vás v lete lákajú hory, potom skúste siahnuť po knihe Even the Darkest Stars, kde sa hlavná hrdinka aj so svojimi spoločníkmi vydáva na nebezpečnú cestu práve po horách. Táto kniha má naozaj všetko, čo by správna YA fantasy mala mať a ja som si ju nesmierne užila! Je napísaná naozaj výborne a je plná nečakaných zvratov!

Nájdu sa aj takí, ktorí zbožňujú letné búrky. Ja k nim patrím a možno aj preto sa kniha Roar stala jednou z mojich najobľúbenejších YA kúskov! Príbeh hovorí o elementárnej mágii. Hlavná hrdinka, princezná sa pridáva k skupine lovcov búrok aby unikla plánovanej svadbe. Na tejto ceste objaví veľa vecí nielen o sebe, ale aj o svojom nastávajúcom a o tajomstvách, ktoré jej rodičia tajili. A aby to nebolo také jednoduché zamiluje sa do jedného z lovcov, čím si svoju situáciu značne skomplikuje. Kniha je naozaj napínavá, takže ju prečítate mihnutím oka!

You May Also Like

0 komentárov