Májové zhrnutie

by - 18:12

Na Instagrame si väčšina z vás odhlasovala, že by ste radi pravidelne vídali mesačné zhrnutie nielen kníh, ale aj filmov a seriálov, ku ktorým som sa cez daný mesiac dostala, ako to robí napríklad Dany. Preto vám dnes prinášam tento wrap-up za mesiac máj. Aj napriek tomu, že som tento mesiac maturovala sa mi podarilo prečítať 13 kníh, z toho jeden komiks! Celkom sa z toho teším, ale dúfam, že jún na tom bude ešte lepšie, keďže mám celý mesiac voľno! Budem rada, ak mi do komentárov napíšete, koľko kníh ste za máj prečítali vy, ktoré kúsky vás zaujali a či ste v kine videli niečo zaujímavé!



Ženský algoritmus – Lenka Hlinková

Ako prvú som ešte z apríla dočítala túto motivačnú knihu od autorky, ktorá už dlhší čas pracuje v IT a rozhodla sa do tohto odvetia prilákať viac dievčat a žien. Motivačná literatúra nie je mojou šálkou kávy, ale z tejto knihy som bola milo prekvapená. Okrem rád a vlastných skúseností Lenka do knihy pridala aj množstvo faktov nielen z IT prostredia, ktoré má úprimne zaskočili. Som rada, že sa v dnešnej dobe dostávajú do kníhkupectiev a do pozornosti nielen dievčat aj takéto knihy, ktoré o veciach hovoria neskreslene, nesnažia sa v dobe feminizmu obviňovať zo všetkého mužov a ktoré hlavne inšpirujú dievčatá aby sa nebáli skúšať nové veci. Ak by ste si o knihe chceli prečítať viac, môžete tak urobiť tu.

Moje hodnotenie: 5/5



Tinta – Alice Broadway

Tinta je kniha, ktorá vás vďaka nádhernej obálke zaujme hneď na prvý pohľad. Ja som po nej pokukovala naozaj dlho a keď vyšla v slovenčine jednoducho som nedokázala odolať. Anotácia znela super a ja som sa na knihu naozaj tešila. Avšak Tinta je bohužiaľ vo väčšine smerov úplne typická YA dystopická kniha. Dej je vo veľkej časti predvídateľný a ani zvraty vás nenechajú s otvorenými ústami. Tinta má aspoň skvelú hlavnú hrdinka, s ktorou sa určite rýchlo stotožníte. Zaujímavé sú aj časti, kedy sa hovorí o tetovaniach. Sériu určite plánujem dočítať, ale prvý diel za mňa predstavoval priemer.

Moje hodnotenie: 3/5



 

Lev, šatník a čarodejnica – C.S. Lewis

K tejto knihe som sa prekvapivo vrátila vďaka škole, keďže mi ju trebalo na jednu maturitnú otázku. Už dlhší čas som uvažovala o tom, že si znovu (asi po 10 rokoch) prečítam Narniu, ktorá ešte stále patrí k mojim najobľúbenejším sériám. Lev, šatník a čarodejnica bol presne taký, aký som si ho pamätala: plný dobrodružstva, skrytých odkazov a hlavne súrodeneckej lásky. Snáď sa v najbližších mesiacoch dostanem aj ku zvyšným dielom.

Moje hodnotenie: 5/5





Given to the Earth – Mindy McGinnis

Prvý diel duológie Given Duet má na Goodreads naozaj slabé hodnotenia, no mne sa aj napriek problémom, ktoré sa v knihe vyskytujú príbeh naozaj páčil. Dej je zasadený v naozaj zaujímavom prostredí a vystupuje v ňom rôznorodé spektrum postáv. Druhý diel ma nebavil tak ako prvý, no dej ma určite niekoľkokrát nadmieru prekvapil. Príbeh bol tento krát o čosi drsnejší, no k nejakému napätiu sme sa dostali až na konci. Kniha sa skončila štýl Game of Thrones (čiže veľa hlavných postáv neprežilo). Určite by som ešte privítala príbeh zasadený v rovnakom svete, no autorka duológiu úplne ukončila, takže som na druhej strane rada, že sa séria zbytočne nepreťahuje.

Moje hodnotenie: 4/5




Beyond a Darkened Shore – Jessica Leake

O tejto knihe som na Goodreads alebo na Instagrame veľa nepočula, ale keď mi prišla v aprílovom Fairyloot a ja som si prečítala anotáciu, naozaj som sa potešila. Mám veľmi rada mytológiu a základ tejto knihy je práve v tej severskej a írskej. Príbeh sa dokonca odohráva v našom svete a niektoré z postáv sú inšpirované ľuďmi, ktorí naozaj existovali. Dej je výborne vystavaný, ani na chvíľu ma neprestal baviť. Veľmi dôležitá je v každej fantasy knihe dynamika hlavných postáv, ktorá je v tomto diele úplne na jedničku. Ceira aj Leif sú postavy, ktoré mi naozaj utkveli v pamäti a kvôli ktorým sa ku knihe raz určite vrátim. Avšak sa predsa len našiel dôvod, pre ktorý som z celkového hodnotenia strhla pol hviezdičky. Bol ním koniec, alebo skôr jedna jeho scéna, ktorá mi po všetkom, čím si hlavné postavy prešli pripadala akási...smiešna. Aj napriek tomu knihu všetkým odporúčam, zvlášť rovnakým milovníkom mytológie ako som ja.

Moje hodnotenie: 4.5/5




A Court of  Frost and Starlight – Sarah J. Maas

Jedna z najočakávanejších kníh tohto roka nechala mnohých fanúšikov sklamaných. Úprimne neviem prečo, keďže je jasné, že táto kniha je len novela a teda nebude mať takú zložitú zápletku a toľko vedľajších dejových línii ako román. Ja som sa do knihy púšťala s týmto vedomým a dostala som presne to, čo som čakala.
Ak by som niečo mohla zmeniť, tak by to bol dátum vydania knihy. Príbeh sa totiž odohráva ako keby cez Vianoce, takže ak by u nás vyšla tiež v podobnom čase, ľudia by na ňu určite lepšie reagovali. Čo sa týka deja, ten nie je nijak dramatický, ale ak máte radi postavy z tejto série, určite vám to nebude prekážať. Ja som si len užívala, že o nich môžem čítať v čosi pokojnejšej a šťastnejšej situácii bez toho, aby niekomu šlo o život. V knihe je kopu milých postrehov a detailov a na svoje si prídu aj fanúšikovia Feyre a Rhysa.

Moje hodnotenie: 5/5
 

 
Ja, Simon – Becky Albertalli

V máji sa ku mne dostalo prekvapenie v podobe balíčku od Slovarta, v ktorom okrem iného bola aj táto novinka. Ja, Simon získava čoraz viac popularity, určite aj kvôli novému filmu, a tak som bola rada, že sa kniha dočkala aj slovenskej verzie. Čo sa týka deja, bol naozaj priemerný a aspoň pre mňa nesplnil tie očakávania, ktoré som pre vysoké hodnotenia a množstvo recenzií mala. Simon bol skvelá postava ale ja som sa vôbec nedokázala stotožniť s jeho kamarátmi. Prišli mi umelí v tom zmysle, že len vypĺňali prázdne chvíle v Simonovom svete, ktorý sa celý točil okolo jeho internetovej lásky, Bluea. Prvá polovica knihy bola pomerne nudná no ku koncu sa to naozaj rozbehlo a ja som sa konečne začala baviť. Celú recenziu si môžete prečítať tu.

Moje hodnotenie: 4/5




Severská mytológia – Neil Gaiman

Neil Gaiman je jednoznačne jedným z najlepších súčasných spisovateľov. Nedávno som čítala jeho asi najznámejší román – Americkí bohovia, kde sa plne prejavila jeho láska k mytológii, a tak som sa tešila čo prinesie v jeho najnovšej knihe Severská mytológia. Očakávania boli naplnené a ja som si úplne vylepšila moje znalosti týkajúce sa severskej mytológie. Aj k tejto knihe mám celú recenziu.

Moje hodnotenie: 5/5







By Your Side – Kasie West

Prázdniny, alebo teda voľno som sa rozhodla začať niečím ľahším a to touto contemporary knihou od veľmi známej a obľubovanej autorky Kasie West. Znovu, tak ako pri P.S. I Like You boli moje očakávania úplne nízke, takže nemôžem povedať, že som bola sklamaná. Začala som si všímať akýsi autorkin scenár, ktorého sa v obidvoch knihách, ktoré som od nej prečítala plne držala. Jedna z hlavných postáv je v škole populárna, tá druhá je považovaná za divnú. Dievča si myslí, že si ju chlapec nevšíma, no on to tak už dlho robí z diaľky...a mohla by som pokračovať. Knihe od Kasie sú dobré ako oddychovky, ale žeby s týmto dejom urobila nejaký bum do sveta, tak to určite nie.

Moje hodnotenie: 3/5


 
When Dimple Met Rishi – Sandhya Menon

Ďalej som v máji pokračovala ďalšou romantickou knihou, no táto našťastie dopadla trochu lepšie.  Dej je znovu veľmi podobný, ale prvotná zápletka srší humorom a originalitou. Prvýkrát som sa tento mesiac pri čítaní aj smiala! Autorka čerpala z vlastnej – indickej – kultúry, vďaka čomu sa kniha líši  od svojich konkurentov v tomto žánri. Hlavná dvojica je taktiež skvelá  funguje spolu výborne. Avšak aj v tejto knihe je kopu klišé drobností, kvôli ktorým som sa napokon rozhodla znížiť hodnotenie.

Moje hodnotenie: 4/5



  


The Long Way to a Small Angry Planet – Becky Chambers

Ak ste niekedy videli seriál Firefly, tak táto kniha je štýlovo veľmi podobná! Sleduje skupinu vesmírnych „pirátov“, ktorí sú každý úplne iní a ktorých sledovať je výborná zábava. Kniha mi na poličke ležala už nejakú tú chvíľu a ja som sa po 2 romantických kúskoch vrhla práve ne tento. Jediné čo by som musela knihe vytknúť je to, že mi chýbala akási hlavná dejová línia. Každá kapitola sa odohrávala v inom čase a skoky medzi nimi boli niekedy naozaj obrovské. Chvíľami som mala pocit, že čítam skôr zbierku poviedok ako ucelený román. No aj napriek tomu som si zamilovala všetky postavy a ich vesmírnu loď a som zvedavá, kam sa vyberú v ďalšom diely.

Moje hodnotenie: 4/5




Neslyšno – Richelle Mead

Richelle Mead patrí k mojim obľúbeným spisovateľom a prečítala by som od nej takmer všetko. Jej samostatný román Neslyšno veľký úspech nezískal a jeho hodnotenia na Goodreads sú pomerne slabé. Ja som sa však nenechala odradiť a v posledný májový deň som sa vrhla aj na túto jednohubku.
Ak nemáte privysoké očakávania, knihu si stopercentne užijete. Hlavné postavy sú sympatické, dej je napínavý a prekvapí vás aj koniec. Kniha ma len čosi cez 200 strán takže sa pri nej ani nestihnete nudiť. Navyše v sebe ukrýva akúsi zvláštnu atmosféru, keďže v príbehu žiadna z postáv nepočuje a nerozpráva. 

Moje hodnotenie: 4/5




Saga, Volume 8 – Brian K. Vaughn

Vesmírna komixová séria Saga je návyková. Minulý rok som si zo zvedavosti prečítala prvý diel a hneď som sa musela pustiť aj do ďalších. V tom prvom komixe som si tak obľúbila postavy, že som jednoducho musela vedieť, čo sa s nimi deje ďalej. No a zvyšok roka som (ne)trpezlivo čakala na ďalší diel, ktorý sa ku mne bohužiaľ dostal až teraz. Keď si myslíte, že sa v Sage už nič nemôže viac pokaziť, autor Brian K. Vaughn vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu.
Tento najnovší diel bol rovnako skvelý ako tie predchádzajúce a je teraz odpočítavam dni do ďalšieho. Nemôžem než odporučiť všetkým sci-fi či komixovým fanúšikom!

Moje hodnotenie: 5/5





Love, Simon

Máj, čo sa týka filmov pre mňa nebol nijaký zázrak a za zmienku mi stáli iba tieto dva. Tento mesiac som si prečítala aj knižnú predlohu k tomuto filmu, takže som ju mala čerstvo v pamäti a mohla porovnávať.
Film má na moje obrovské prekvapenie fakt veľký úspech. Svet zrejme ešte nemá dosť klišé tínedžerských filmov, pretože presne to Love, Simon je. Okrem niekoľkých detailov, ktoré mi vo filme chýbali som bola na konci pomerne sklamaná. Za tie skoro dve hodiny som si neobľúbila žiadnu z postáv a len som krútila očami nad niektorými z replík. Hlavný predstaviteľ bol celkom fajn a páčilo sa mi aj obsadenie jeho rodiny no ale zvyšok... Najviac ma štve Leah, ktorá sa na opis v knihe proste vôbec nepodobá. Za mňa teda úplne priemerný film, ku ktorému sa nechystám vracať.

Moje hodnotenie: 2.5/5



Alibi na klíč
 
Neznášam romantické komédie. Teda neznášam americké romantické komédie. Určite sa nájdu výnimky, no tých zopár čo som za posledné roky videla boli hrozné. V každej boli hlúpe vtipy o sexe, nechutne poznámky a žiaden humor. No asi pred rokom som sa od rodičov nechala presvedčiť na francúzsky film Čo sme komu  urobili. Aj v tomto boli vtipy o sexe a nechutné poznámky ale nepamätám si, kedy som sa naposledy pri filme toľko smiala. Francúzi majú predsa len iní zmysel pre humor a neboja sa robiť si srandu z vecí, ktoré sa považujú za tabu.
Alibi na klíč sú veľmi podobný film o ktorom presne viete, ako skončí, ale znovu je plný výborných situačných vtipov a scén, na ktorých som sa naozaj zabávala. Francúzske komédie, hlavne tie staršie mám rada a je super, že si aj tie nové filmy zachovali podobný štýl a vôbec, že sa stále točia.

Moje hodnotenie: 3.5/5





The Handmaid‘s Tale

Jeden z najpopulárnejších seriálov súčasnosti si naozaj svoju pozornosť zaslúži. Prvú sériu a časť druhej som si pozrela v priebehu pár dní, nevedela som sa odpútať, aj keď sa na niektoré scény pozerá ťažko. Živo si viem predstaviť, že sa niečo podobné stane aj v našom svete.
Za zmienku stoja herecké výkony snáď všetkých, či už kladných alebo záporných postáv. Seriál si všetky získané ocenenia skutočne zaslúžil. 

Moje hodnotenie: 5/5






 
A Series of Unfortunate Events

Knižnú predlohu som síce nečítala, a podľa fanúšikov kníh sa seriál naozaj výborne drží predlohy, no ja nemôžem inak než ho porovnávať s rovnomenným filmom, ktorý som ako malá zbožňovala. Druhá séria ma bavila viac ako prvá, možno preto, že som si už zvykla na všetky tie absurdnosti. Aj napriek tomu mi tento seriál príde trochu cez čiaru, až príliš šialený a bizarný. Neil Patrick Harris je skvelý herec, no ako Olafa ho neznášam. V druhej sérii sú našťastie zaujímavejšie lokácie a je tu viac tých „dobrých“ postáv, no aj tak som rada, že tretia séria už bude posledná!

Moje hodnotenie: 3.5/5



 
Selfie 

Keď som sa doučila na maturitu, dostala som chuť na nejaký jednoduchý seriál, pri ktorom nebudem musieť dávať stopercentný pozor a pri ktorom si aspoň trochu oddýchnem. Nakoniec výber padol na Selfie, ktorý ma nalákal trinástimi len 20-minutovými epizódami a Karen Gillian, ktorú mám rada z Doctora Who. Po dopozeraní poviem len to, že je to fakt somarina. Nie je to vtipné, ani milé, je v tom síce trochu smutnej pravdy o terajšej spoločnosti ale seriál sa ani v najmenšom nesnaží nejak tento problém riešiť alebo upozorňovať na neho.

Moje hodnotenie: 2/5




To je pre tento mesiac všetko! Akú najlepšiu knihu ste prečítali vy?

You May Also Like

0 komentárov