Ak sa ti páčilo... (2) - seriálová edícia

by - 13:00

Druhý diel tejto série, tentokrát zameraný na seriály! Aj keď to tak nevyzerá, v lete mám často problém nájsť seriál, ktorý sa mi dostatočne páči a ktorý ma hlavne baví. Niekedy takto pozriem v priebehu dvoch mesiacov aj 10 pilotov, z ktorých si ani jeden nevyberiem. Preto som sa dnešný článok rozhodla venovať odporúčaniam, možno aj pre tých, ktorí trpia rovnakým problémom. Ak máte vy nejaké odporúčania, o ktoré by ste sa chceli podeliť, budem rada, ak tak urobíte v komentároch!




Dark – Zone Blanche

Fanúšikovia Netflixu a populárneho seriálu Stranger Things už určite pred dvoma rokmi zachytili nemecký seriál Dark. So Stranger Things sú si čo sa zápletky týka nesmierne podobné, boli dokonca nezávisle vyvíjané v ten istý čas, akurát na iných kontinentoch. Ak sa vám páči európska seriálová tvorba a zaujala vás pochmúrna atmosféra Dark, pozrite si francúzsky mysteriózno-detektívny počin Zone Blanche, po anglicky Blind Spot. Dej sa odohráva v malom mestečku, ktoré je celkom odstrihnuté od sveta a v ktoré obklopuje obrovský les, v ktorom sa odohráva väčšina seriálu a v ktorom sa dejú naozaj zvláštne veci. Môžete čakať množstvo rôznorodých, zaujímavých a hlavne realistických postáv – niečo, čo je v europských seriáloch spracované lepšie ako v tých amerických. Aj keď je seriál zo začiatku prezentovaný ako detektívka, je prepletaný fantasy prvkami, ktoré do deja na prvý pohľad síce vôbec nezapadajú, no dotvárajú temnú magickú atmosféru. Zone Blanche je veľmi zaujímavý objav, škoda, že sa o ňom skoro vôbec nehovorí.



Orange Is The New Black – Shameless

Jednou z mojich obľúbených vecí na seriály Orange Is The New Black je rôznorodosť a uveriteľnosť postáv. Na rozdiel od väčšiny amerických filmov a seriálov postavy nemajú dokonalé figúry, pleť a vlasy, ale sú rôznych národností, vierovyznaní, tvarov, farieb, pováh, s odlišnými minulosťami a príbehmi. Jednoducho nie sú dokonalé. Seriál Shameless je v tomto veľmi podobní. Hlavní hrdinovia majú ďaleko od morálnych vzorov, robia chyby, pochybné rozhodnutia a správajú sa ľudsky. Obidva seriály vykresľujú stránku Ameriky, ktorú nie sme zvyknutí vidieť. Vďaka tomu sa s postavami dokážeme skôr stotožniť a uveriť hereckým výkonom.




Victoria  – The Spanish Princess

Priznám sa, historické seriály pozerám len príležitostne. Príde mi, že človek sa pri nich musí stopercentne sústrediť a už dopredu aspoň trochu poznať tému, ktorou sa daný seriál zaoberá. Výnimky samozrejme potvrdzujú pravidlo. Na oba tieto seriály ma navnadila kamarátka (ktorá je inak najväčší fanúšik kráľovny Viktórie...na celom svete) a ako vždy mala v ich kvalite úplnú pravdu. Victoria sa pozerá fakt super, hlavná predstaviteľka je veľmi sympatická a aj dej je pomerne jednoduchý. Aj The Spanish Princess je jedným z tých romantickejších historických seriálov a pozerá sa rovnako dobre. Skvelá oddychovka, navyše má len 8 epizód, ktoré zhltnete hneď!




Doctor Who – Good Omens

Čo ku Good Omens vôbec povedať... Americké kresťanské spolky už proti nemu spisujú petície a za tých pár týždňov si získal viac fanúšikov ako som kedy videla. Fanúšikovia Dotctora Who si ho určite obľúbia rovnako ako ja. Satira, mágia, najlepšie postavy aké kedy svet videl...čo iné aj čakať od dvojice akou je Pratchett a Gaiman. Neil sa na seriály aj podieľal, ak sa nemýlim písali scenár a je to vidieť! Veľmi kvalitne spracovaná kniha, až mi bolo ľúto, že sme dostali len 6 dielov. Fanúšikov Doktora nadchne aj obsadenie – David si strihol jednu z hlavných úloh. Tento seriál odporúčam každému, koho stretnem takže ho jednoducho musíte vidieť!




The Office – What We Do In The Shadows

Komediálne seriály nepatria medzi niečo, k čomu sa rada a pravidelne vraciam (samozrejme až na pár výnimiek ako sú TBBT, The Middle či That 70’s Show) a úprimne, ani The Office ma veľmi nezaujal. Prečo ho potom mám v tomto článku? Dobre viem, že tento typ komédii má státisíce fanúšikov po celom svete a sám inšpiroval mnoho ďalších seriálov. What We Do In The Shadows, ktorý vznikol na motív rovnomenného filmy od novozélandského režiséra Taika Waititiho (áno, to je chlap, čo točil Thora 3) je jednoducho úžasný. Tento typ humoru síce nesadne každému, ale ak máte aspoň trochu radi „mockumentaries“, čiže falošné a sarkastické dokumenty, toto si musíte zamilovať.



Aké seriály odporúčate na leto vy? Napíšte do komentárov!

You May Also Like

0 komentárov