Ak sa ti páčilo... (1)

by - 15:30

Tento typ článkov, alebo skôr odporúčaní ma vždy bavilo čítať. Rada skúšam nové knihy, ktoré by som sama od seba nenašla a taktiež rada čítam odporúčania druhých. Aj preto som sa rozhodla na tomto blogu vytvoriť podobný seriál! Dúfam, že takéto prirovnávania budú postupne pribúdať a že aspoň niekoho zaujmú! V komentároch mi potom dajte vedieť či ste niektorú z týchto kníh čítali a či s odporúčaniami súhlasíte!



 Píseň zimy – The Cruel Prince

Kniha Píseň zimy vyšla minulý rok v českom vydavateľstve a teda sa určite dostala  do pozornosti aj slovenských čitateľov. Mne osobne sa viac páčila kniha, ku ktorej idem Píseň zimy prirovnávať. Ide o tohtoročný hit The Cruel Prince, ktorý začiatkom roka úplne ovládol knižné médiá. Knihy majú spoločný svet, v ktorom sa príbeh odohráva. Nie je rovnaký, ale má veľmi veľa podobných prvkov. Ďalším faktorom je temná atmosféra. Možno by som ju nenazvala úplne temnou, ale v obidvoch príbehoch sa dejú podstatne drastickejšie veci, než sa na prvý pohľad zdá. Predsa len ide o svet víl, ten sa nezdá byť veľmi hrozivý. Ak vás zaujala Píseň zimy dobrou správou je, že sa chystá preklad The Cruel Prince, ktorého sa snáď čoskoro dočkáme!


 Pomsta a rozbřesk – A Thousand Nights


Taktiež kniha, ktorá vyšla u našich susedov a získala si tam veľa fanúšikov. Nejedná sa o nič iné než romantické prerozprávanie inšpirované Tisíc a jednou nocou. Z názvu druhej knihy je teda hneď jasné, že aj ona sa bude točiť okolo tej istej tematiky. Tí, ktorí skutočne Pomstu a rozbřesk prečítali vedia, že sa veľká časť deja týka vzťahu hlavných hrdinov. Ak vám všetka tá romantika prekáža skúste A Thousand Nights. Tam je najdôležitejší vzťah sestier, o ktorom je väčšina knihy. Je teda na vás, čomu dáte prednosť!



Americký bohovia – Šachovnice bohů

O Amerických bohoch som tu už básnila a viem, že je to jedna z najpopulárnejších Gaimanových kníh vôbec. Ak sa vám páčila a ste taký blázni do rôznych mytológii a náboženstiev ako ja, skúste sériu Vek X známej autorky Richelle Mead. Taktiež bola inšpirovaná mytológiou a je napísaná naozaj skvelo! Má však jednu obrovskú nevýhodu. Kvôli nízkej popularite autorke zatiaľ nikto nevydal posledný diel tejto trilógie a možno ani nevydá. Séria tak ostala s otvoreným koncom. Mňa to napríklad neodradilo, keďže Richelle Mead mám naozaj rada a tieto knihy sú podľa mňa veľmi originálne. Taktiež nejde o knihy pre mládež, môžete teda očakávať aj dospelejšie scény a zápletky.



Nočný cirkus – The Crown’s Game


Pre tých, ktorí Nočný cirkus čítali sa môže The Crown’s Game zdať ako lacná kópia, no pravdou je, že táto duológia toho v sebe ukrýva omnoho viac. Nočný cirkus by som radila skôr k magickému realizmu, hlavne preto, že sa odohráva v našom svete. V The Crown’s Game je svet inšpirovaný skutočnosťou (konkrétne Ruskom), no do toho všetkého je vložených nespočetne veľa fantasy prvkov. V obidvoch knihách ide o súboj dvoch čarodejníkoch – chlapca a dievčaťa a v obidvoch prípadoch je tento súboj nesmierne impozantný. Ani v jednej z týchto kníh sa dvakrát nestretnete s tým istým kúzlom, všetky sú úplne originálne a nádherne dotvárajú dej. The Crown’s Game je taktiež výbornou voľbou pre tých, ktorých zaujal Caraval a sú fanúšikmi fantasy príbehov.



Falošný bozk – Heart of Thorns

Séria Kroniky pozostalých sa stala pomerne populárnou aj u nás a ja som si na ňu spomenula aj pri čítaní júlovej novinky – fantasy knihy Heart of Thorns. Ešte nebola preložená do slovenčiny a možno ani nikdy nebude, no pre tých, ktorým angličtina nerobí problém a ktorým sa páčili Kroniky túto knihu určite odporúčam. Obidve knihy sú fantasy pre mládež a v obidvoch je ústredným hrdinom mladé dievča s kráľovskou krvou. Aj Heart of Thorns sa začína dohodnutým sobášom, tento krát k nemu už aj takmer dôjde. Avšak niečo sa pokazí a hlavná hrdinka sa vydáva na útek. Podobne to bolo aj v knihe Falošný bozk. Ďalšou spoločnou črtou je množstvo času, ktoré sa venuje romantickej zápletke. V obidvoch prípadoch to bola jedna z najdôležitejších vedľajších dejových línii a tak keď máte radi knihy, kde sa riešia romániky a milostné trojuholníky, odporúčam vám siahnuť aj po tejto anglickej novinke. 



Meno vetra – Píseň krve

Meno vetra a Patricka Rothfussa dnes už pozná väčšina fantasy fanúšikov. Táto séria je často prirovnávaná k Hrám o tróny, no existuje ešte jedna fantastická trilógia, ktorá je pre fanúšikov Kroník kráľovraha ako stvorená. Vyšla v češtine a na Goodreads patrí k najlepšie hodnoteným fantasy knihám vôbec, no mám pocit, že na Slovensku sa o nej veľmi nehovorí, čo je škoda. Jedná sa o sériu Stín krkavce autora Anthonyho Ryana. Sama som prečítala zatiaľ len prvý diel, ktorý bol však výborné napísaný a pripomínal mi zmes už spomínaných Kroník kráľovraha a Hry o tróny. Ide o high fantasy, takže celý svet je od základov vymyslený, no je tu toľko detailov ako aj prepracovaná história, že máte pocit, že dej tejto knihy sa naozaj stal. Pre fanúšikov dobrých fantasy kníh je toto povinnosť!


Illuminae – Defy the Stars

Ďalšia kniha, ktorá zatiaľ vyšla len v angličtine, tento krát od aj u nás známej autorky Claudie Gray. Jej meno vám už bude určite povedomé, hlavne preto, že sa tento rok zúčastní českého knižného festivalu Humbook. Na svojom konte má už niekoľko sérii a Defy the Stars patrí k tým najnovším. V mnohých smeroch je Defy the Stars typická sci-fi YA kniha, no rovnako ako Akty Illuminae aj ona má niečo, čím vyniká. V tomto prípade sú to hlavní hrdinovia: vojačka Noemi a robot Abel, ktorí sú z nepriateľských planét. V Illuminae mal dôležité postavenie program (alebo skôr umelá inteligencia) Aidan a veľmi podobný prípad je aj v Defy the Stars v podobe Abela. Na rozdiel od ostatných robotov má Abel väčšie vedomosti a ako sa neskôr ukáže, niečo ako dušu. Prekonáva teda hranicu stroja a dostáva sa na úroveň Aidana, ktorý taktiež vedel sám rozhodovať a rozmýšľať. Aj napriek tomu, že sa dej v Defy the Stars vyberie iným smerom ako ten v Illuminae, fanúšikovia ani jednej z týchto sérii určite nebudú sklamaní.


You May Also Like

0 komentárov