Júlové zhrnutie

by - 15:00

Júl pre mnohých znamenal začiatok prázdnin, pre mňa dovolenku a čas strávený s rodinou. Keďže nepatrím k tým, čo dokážu niekoľko hodín len tak ležať na pláži samozrejme som popri opaľovaní stále čítala. Na dovolenke som sa tak prekúsala cez 5 kníh a polovicu posledného dielu série Hra o tróny (čo predstavovalo takmer 600 strán), čo ma naozaj potešilo. Po návrate domov som sa venovala aj iným veciam a väčšinu môjho času zaberala reality show Survivor. Reality show akéhokoľvek druhu nikdy nepozerám ale práve táto jedna ma nejako chytila a odvtedy neviem prestať! Posledný júlový týždeň sa začal známy knižný maratón Booktube-A-Thon, ktorý som odštartovala knihou What We Talk About When We Talk About Love.
Dievča, ktoré čítalo v metre – Christine Féret-Fleury

Pre mňa veľmi nezvyčajná voľba čo sa týka žánru, ale anotácia znela fakt napínavo, tak som si povedala, že tejto krátkej knihe dám šancu. Príbeh sa ani zďaleka nepriblížil tomu, čo som čakala. Dúfala som, že aspoň trochu pôjde o triler a hlavná hrdinka sa nechtiac dostane do problémov keď nečakane vystúpi z metra, no mýlila som sa na plnej čiare. Celkovo príbeh nebol zlý, bol veľmi poetický a plný krásnych myšlienok, no na takú krátku knihy bol proste nudný a pre mňa chvíľami až mätúci. Ak ste fanúšikovia klasickej literatúry a hľadáte jednoduché a rýchle čítanie s nádychom magického realizmu, táto kniha je stvorená pre vás. Ak však dúfate v o čosi napínavejší a akčnejší dej, či romantickú zápletku, v tomto prípade ju nedostanete.
Moje hodnotenie: 3/5


The Loneliest Girl In The Universe – Lauren James

Táto kniha ma zaujala hlavne svojou anotáciou. Zápletka je v tomto prípade veľmi originálna, keďže hovorí a mladom dievčati, ktoré je samé na vesmírnej lodi. Môže síce komunikovať so Zemou, ale kým sa doručí jej správa alebo kým príde odpoveď prejdú dva roky. Od tejto knihy som očakávala, že bude trochu dospelejšia. Chvíľami mi totiž vadilo, ako naivne sa hlavná hrdinka chovala. Jasné, mala na to oprávnenie, keďže od 11 vyrastala sama, ale nebavilo ma, keď jediné o čom hovorila bola láska. Čo však autorka zvládla veľmi dobre bolo navodenie atmosféry. Knihu som chcela prečítať čo najrýchlejšie lebo som sa nevedela dočkať, kým bude mať hlavná hrdinka konečne nejakú spoločnosť. Z jej samoty naskakovala husia koža aj mne. Knihu vám odporúčam ak hľadáte zaujímavý sci-fi príbeh a nevadia vám občasné klišé poznámky.
Moje hodnotenie: 4/5

 
The Wicked Deep – Shea Ernshaw

The Wicked Deep bola kniha, na ktorú som sa tešila od kedy začiatkom tohto roka vyšla. Neviem, prečo som si ju prečítala až teraz, možno som zvažovala, či si ju skutočne kúpiť alebo nie. Nakoniec som sa rozhodla pre e-book. V mnohých smeroch príbeh pokračoval úplne inak ako som spočiatku očakávala. Dúfala som, že v knihe bude viac o čarodejniciach a kúzlach, no kniha sa sústredila skôr na ten moderný svet. Hlavnou zápletkou sa rýchlo stal vzťah hlavnej hrdinky a nového návštevníka jej mestečka. Pri čítaní som akurát mala náladu na nejakú tú romantiku, takže mi to neprekážalo (aj keď sa do seba zaľúbili pomerne rýchlo). Posledná tretina knihy bola určite najlepšia. Konečne sa nám dostali akčnejšie scény a skvelé dejové zvraty! Aj keď ma príbeh neoslovil až tak, ako som dúfala, knihe som vďaka výbornej magickej atmosfére strhla len pol hviezdičky z celkového hodnotenia.
Moje hodnotenie: 4.5/5

 
Nepobozkaná – Miroslava Varáčková

Moja v poradí druhá kniha od tejto známej slovenskej autorky patrí k jej najznámejším a najobľúbenejším dielam. Po prečítaní rozumiem, prečo nielen mladí čitatelia siahajú práve po tomto kúsku. Nepobozkaná je úplne ideálna kniha na leto. Ponúka milý romantický príbeh, návrat do stredoškolských lavíc a čias stužkovej, babské ohováračky a to všetko obalené rodinnými problémami hlavnej hrdinky. Skvelé na tejto knihe je, že môže osloviť viacero vekových skupín. Kto by si nechcel zaspomínať na prípravu programu a zháňanie šiat na stužkovú slávnosť? Čo sa týka romantickej časti knihy, aj napriek tomu, že všetko dopadlo podľa mojich očakávaní som sa nenudila. Viac o tejto knihe a mojom názore si môžete prečítať v tejto recenzií.
Moje hodnotenie: 4/5


  
The Winner’s Curse – Marie Rutkoski

Priznám sa, keď som začala čítať túto knihu, ani som netušila o čom je. Vedela som, že je fantasy a podľa recenzií som si myslela, že to bude pomerne typická YA kniha, ale o zápletke som nevedela nič. Asi som dúfala, že ma tak kniha prekvapí a bude sa mi páčiť. Avšak The Winner’s Curse je vo všetkom úplne priemerná. Nezachytila som v knihe nič, čo by ma prekvapilo alebo o čom by som povedala, že to tu ešte nebolo. Dejové zvraty boli fajn ale predvídateľné, postavy boli priemerné, romantická zápletka úplne podľa očakávania. Vyzdvihnem možno koniec, ktorý ma aspoň trochu navnadil na ďalší diel. Aj napriek nulovým očakávaniam som bola pomerne sklamaná čo je škoda, lebo táto trilógia je dosť populárna.
Moje hodnotenie: 3/5

 
Neverworld Wake – Marisha Pessl

V článku Mid-Year Freak Out Tag som spomínala, že sa na túto knihu veľmi teším. Cez dovolenku som si ju aj prečítala a nebola ani zďaleka taká, ako som čakala. Na rozdiel od iných kníh od Marishe Pessl je Neverworld Wake knihou pre mládež. Ten rozdiel tam cítiť je, ale je len veľmi malý a celým príbehom sa aj tak nesie temná atmosféra. Na to, že kniha nebola nijak extra dlhá mám pocit, že sa tam udialo milión vecí. V tomto má Marisha Pessl talent, ani na chvíľu príbeh nebol nudný alebo pomalý. Problém som mala akurát s postavami, ale mám taký pocit, že to bol zámer autorky. Na ich vek sa po chvíli začnú chovať veľmi dospelo no hlavne robia veci, ktoré sa bežne nepovažujú za normálne. Myslím, že autorka v nás nechcela vzbudiť súcit k ich osudu alebo prinútiť nás aby sme ich mali radi. Ani jedna z postáv totiž nie je úplne nevinná alebo vyslovené dobrá. Marisha Pessl sa znovu výborne hrá s našou psychikou a maže hranicu medzi realitou a snom.
Moje hodnotenie: 4/5

 
Lovkyňa čarodejníc – Virginia Boecker

Kniha, ktorá ma zaujala už keď som ju prvýkrát zbadala v kníhkupectve. Zrejme to najprv bolo tým názvom no po prečítaní anotácie som vedela, že toto je presne moja šálka kávy! Čarodejnica zasadené v skutočnom svete, k tomu ešte kopa bitiek, zvratov a trocha lásky. Jediná vec, ktorá mi vadila a kvôli ktorej som znížila hodnotenie bol štýl písania autorky. Nehovorím, že bol zlý, ale niečo mi na ňom prekážalo. Niektoré scény som jednoducho nevedela brať vážne, zneli na mňa príliš detinsky. Aj napriek tomu som sa do tohto príbehu zamilovala a veľmi sa teším na pokračovanie, ktoré snáď vyjde čoskoro!
Moje hodnotenie: 4/5



 
Tanec s draky – George R. R. Martin

Séria Hra o tróny sa pre mňa stala tradíciou, keďže už piate leto za sebou som cez prázdniny prečítala jeden diel. Vždy som si povedala, že ten nasledujúci  si prečítam skôr, ale nikdy som tak neurobila. Tento rok prišiel rad na posledný dostupný diel, keďže George Martin ešte stále túto sériu nedokončil. Tanec s draky ma z nejakého dôvodu nebavil až tak, ako predchádzajúce diely. Asi ma až tak nezaujímali niektoré z postáv, ktoré boli zahrnuté. Určite bolo fajn vrátiť sa do tohto sveta a sledovať rôzne detaily, ktoré v seriály neboli. Avšak oproti predchádzajúcemu dielu som si túto knihu predsa len až tak neužila. Nezmenil sa autorov výborný štýl písania!
Moje hodnotenie: 5/5


 
Forest of a Thousand Lanterns – Julie C. Dao

Tento retelling rozprávky o Snehulienke je jedinečný v tom, že sa sústredí na Zlú kráľovnú a jej cestu k moci. Navyše je zasadený v Číne, čo prinieslo veľmi zaujímavú zmenu! Táto kniha sedela na mojej poličke takmer rok, kým som sa odhodlala ju zdvihnúť. Vedela som, o čom príbeh je ale aj tak som ostala celkom prekvapená. Nestáva sa často, že vidíte do myšlienok zápornej postavy a už vôbec nie keď máte možnosť sledovať jej premenu. V tejto knihe ide práve o to. Hlavná hrdinka je vykreslená výborne a nám sa dostáva aj dôvod, prečo tak veľmi túži po moci. Jej vývin bolo nesmierne zaujímavé sledovať! Z normálneho dedinského dievčaťa sa za túto nedlhú knihu stala mocná čarodejnica. Jediné, čo sa mi na príbehu nepozdávalo bolo primálo akcie. Dej sa viac sústredil na hlavnú postavu a ja som tak mala pocit, že v knihe chýbalo vyvrcholenie.
Moje hodnotenie: 4/5


 
Save The Date – Morgan Matson

Po tejto knihe som siahla vďaka vysokým hodnoteniam a hlavne tomu, lebo som chcela nejakú ľahkú oddychovku po všetkých tých fantasy knihách. Aj keď contemporary až tak nemusím, Morgan Matson je vychvaľovaná autorka a tak som asi čakala niečo naozaj lepšie. Save the Date je v mnohých ohľadoch milá kniha a na rozdiel od iných romantických kníh je v nej príbeh celkom originálny, no mne sa nečítala tak ľahko ako napríklad knihy od Kasie West či Rainbow Rowell. Bolo to kvôli deju, ktorý bol na mňa až príliš chaotický. Väčšinu knihy tvorili rozhovory a naťahovačky medzi postavami. Chvíľami boli milé ale stačilo aby ste preskočili zopár riadkov a už ste sa v deji strácali. Bolo toho na mňa naraz príliš veľa a preto som si pri knihe neoddýchla tak ako som čakala. Vyzdvihnem aspoň postavy, ktoré som si zamilovala hneď a takmer všetko. Na moje veľké prekvapenie sa dej netočil až toľko okolo romantickej zápletky hlavnej hrdinky ako som čakala, čo bolo milé prekvapenie. Celkovo ma však táto autorka príliš neoslovila.
Moje hodnotenie: 3/5
  

What We Talk About When We Talk About Love – Raymond Carver

Zbierka poviedok, ktorú so prvýkrát čítala asi pred štyrmi rokmi, no pre vtedajšiu obmedzenú slovnú zásobu angličtiny som všetkým poviedkam úplne neprišla na chuť. Tento mesiac som sa k nej vrátila vďaka čítaciemu maratónu a zvládla som ju celú za jeden deň. Niektoré poviedky boli fakt výborné, zasmiala som sa na nich, či trochu zasmútila ale niektoré ma naopak vôbec neoslovili. Či už pre nudnú zápletku alebo nepríjemné postavy som musela pre tých pár poviedok strhnúť z celkového hodnotenia jednu hviezdičku.
Moje hodnotenie: 4/5





Every Day

Knižná predloha patrila istý čas k mojim obľúbeným knihám. Keď som sa dopočula, že sa pripravuje film a následne videla trailer, vedela som, že to nedopadne dobre. V knihe Every Day sú veľmi dôležité pocity hlavného hrdinu a presne to film postrádal. Za ten krátky čas som sa s postavami nedokázala akokoľvek spojiť či stotožniť. Filmový tvorcovia dali prednosť romantickej zápletke a aj postave Rhiannon. To ona mi prišla ako hlavný protagonista vo filme, nie A. Ich vzťah bol taktiež prirýchly a na môj vkus príliš klišé. Mrzí ma, že táto skvelá a zaujímavá kniha sa dočkala práve takéhoto spracovanie, ktoré je podpriemerné. Navyše mi ani väčšina hercov nebola sympatická, obzvlášť predstaviteľka Rhiannon.
Moje hodnotenie: 2/5
  

Isle of Dogs
 
Wes Anderson je bez výhrad jeden z najoriginálnejších a najosobitejších režisérov tejto doby. Z jeho tvorby som videla len časť, no tých zopár filmov som si zamilovala. Tešila som sa, že sa v svojom najnovšom kúsku vráti k animovanému filmu a keď som videla obsadenie, bola som v úžase. Tak ako aj v ostatných Andersonových filmoch bola atmosféra perfektná! Dokonalá bola ako vždy kamera, postavy a hudba, o dabingových hercoch sa taktiež nemôžem vyjadriť inak ako kladne. Toto všetko spolu fungovalo výborne, čo film postrádal bola dobrá zápletka. Nehovorím, že sa mi dej nepáčil, len v porovnaní s Fantastic Mr. Fox či Moonrise Kingdom som sa nebavila tak, ako som čakala. V mnohých častiach bol dej rozťahaný alebo predvídateľný  a nepresvedčil ani koniec, ktorý mi do celého príbehu proste nezapadal. Pre Andersonových fanúšikov tento film bude patriť k tým priemerným, pre ostatných môže ponúknuť originalitu.
Moje hodnotenie: 4/5



 
Mamma Mia 2: Here We Go Again

Áno, zbožňujem muzikály. Mamma Mia možno po obsahovej stránke nebola nič moc, ale musíte uznať, že tie hudobné čísla boli skvelé. Druhý diel sa veľmi snaží dostať na úroveň toho prvého, ale márne. Určite aj preto, že Meryl Streep už nemá toľko piesní a vôbec času na plátne. Neviem, či vyradiť ju bol nápad producentov alebo proste Meryl nechcela hrať, bol to však veľmi zlý krok. Lily James jej nesiaha, čo sa hrania a spievania týka ani po päty a určite nepredstavuje rovnocennú náhradu. Mrzelo ma, že toľko času vo filme bolo venované práve minulosti a mladej Donne, mňa totiž podstatne viac zaujímal osud Sophie a jej blízkych. Čo ostalo aj naďalej dobré bola hudba. ABBA sa nezaprie a vďaka ich piesňam som si aj tento film veľmi užila!
Moje hodnotenie: 3/5





Young Sheldon

Seriál Teória veľkého tresku pozerám už niekoľko rokov a aj keď zvyčajne sitkomy (okrem páru výnimiek) nemám rada, tento seriál ma baví. Keď som sa dopočula o spin-offe Younf Sheldon očakávala som, že to bude katastrofálne. Spin-offy vo všeobecnosti nedopadajú veľmi dobre, obzvlášť spin-off komediálneho seriálu. Nakoniec sa Young Sheldon ukázal ako podstatne slabší, ale celkom fajn mladší brat TBBT. Určite sa na úroveň prvého seriálu nedostane, ale na niektorých dieloch som sa celkom pobavila. Trochu mi prekážajú nezrovnalosti s pôvodným seriálom, ktoré Sheldon vždy opisoval inak, ale ak sa na to budete pozerať ako dva odlišné seriály tak je to v poriadku.
Moje hodnotenie: 4/5



Aké zaujímavé knihy, filmy a seriály ste zatiaľ za toto leto čítali/videli vy?


You May Also Like

0 komentárov