RECENZIA | Neal Shusterman - Nimbus

by - 13:00


Nimbus dal ľuďom dokonalý svet, utópia sa stala realitou. Len jedna vec nebola Nimbovi zverená do právomoci: Spoločenstvo koscov a ich monopol na smrť.
Z Rowana sa stal vydedenec, ktorý na seba vzal poslanie podrobiť Spoločenstvo skúške ohňom. Doslova. Stal sa z neho temný národný hrdina, samozvaný kat, ktorý likviduje skorumpovaných koscov. Citra ako mladší kosec korupciu vidí a chce situáciu zmeniť zvnútra, no na každom kroku sa jej do cesty stavajú prekážky, čoraz väčšiu hrozbu predstavujú aj kosci „nového rádu“. Všetko nasvedčuje tomu, že pomoc treba hľadať u Nimba - umelej inteligencie, ktorá je jediná dostatočne múdra na to, aby vyriešila problémy dokonalého sveta. Pomôže však Nimbus s riešením týchto problémov alebo sa bude len prizerať, ako dokonalosť upadne?
Vydavateľstvo: Slovart


Pôvodný názov: Thunderhead (Simon & Schuster, 2018)
Rok vydania: 2019
Žáner: Dystópia
Hodnotenie na Goodreads: 4.52/5
Moje hodnotenie: 5/5

Dystópia je podľa mňa najťažší YA žáner na písanie. Väčšina takýchto kníh sa na sebe nesmierne podobá a stráca tak originalitu a záujem čitateľa. Predsa len, je náročné predstaviť si budúci svet, ktorý zároveň pôsobí realistický a ktorý zaujme. Nealovi Shustermanovi sa to dokonale podarilo už v prvom dieli série Žatva smrti s názvom Kosec. Uchvátil tisícky čitateľov a fanúšikov YA po celom svete. O čom svedčí aj vysoké hodnotenie knihy. A zaujal aj mňa, skeptika voči dystópii.

V Nimbovi je rovnako ako aj v Koscovi najdôležitejší príbeh. Ten je stále pomerne akčný a napätý, udržiava čitateľa v pozore. Dej sa začína pár mesiacov po Koscovi, hlavné postavy si už zvykli na nový života. V centre diania je samozrejme Citra, no scény s Rowanom prinášajú do knihy väčšiu temnotu, keďže jeho osud nie je práve najšťastnejší. Aj napriek svojej dĺžke je Nimbus po celý čas napínavou knihou. Nemárni časom s nudnými dialógmi alebo prehnane dlhými romantickými scénami. Sústredí sa na zápletku, ktorá ako aj u prvého diela originálna a veľmi napínavá. Hlavne v spojením s politickou časťou Koscov, ktorá mi prišla celkom realistická. Dve strany s výrazne rozdielnymi názormi bojujú o moc a snažia sa prílákať viac stúpencov...to predsa poznáme aj z bežného života. Práve vďaka týmto detailom je Žatva smrti tak dobrá séria, prináša veci, ktoré by sa skutočne jedného dňa mohli odohrať aj v našom svete a čitateľa núti, aby sa zamyslel nad  našou budúcnosťou.

Dynamika hlavných postáv bola ako aj v prvej knihe znovu skvelá. Bohužiaľ sme sa k Rowanovi nedostávali až tak často, ako by sa mi páčilo ale jeho dejová línia bola nesmierne zaujímavá. Na začiatku vystupuje ako zmenený drastický Kosec, no my rýchlo zisťujeme, čo všetko z jeho vystupovania je skutočné a čo len hrá. Rowan sa zo všetkých postáv zmenil asi najviac, u neho je jasne vidieť ako dospel. Samozrejme aj jeho polovička Citra sa veľmi mení a mi v knihe sledujeme, ako sa prispôsobuje na nový život plný zabíjanie. Novým prídavkom je Greyson, sprvu nenápadný chlapík, ktorý však v sérii zohrá obrovskú úlohu. Páčilo sa mi pridanie tohto „obyčajného“ človeka z davu, ktorý predstavoval opačný pohľad na vec. Zároveň sme vďaka nemu mohli lepšie zistiť ako funguje samotný Nimbus.

Nie je pochýb, že Neal Shusterman so Žatvou smrti ovládol svet YA dystópie. Jeho knihy sú napísané kvalitne, je v nich dostatok priestoru pre rast postáv bez toho, aby zanedbával dej. Príbeh je plný nečakaných zvratov a mňa rozhodne držal v napätí. Som veľmi zvedavá kam sa autor vyberie s ďalším dielom!



ZHRNUTIE
Kvalita písania: 10/10
Tempo: 9/10
Príbeh: 10/10
Postavy: 10/10


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart!

You May Also Like

0 komentárov