9x Fantasy knihy

by - 19:59

Dnes vám predstavím zopár mojich odporúčaní na fantasy knihy, konkrétne na tie, ktoré nemajú žiadne pokračovanie, a ktoré sú označované ako ,,stand-alone". Veľa ľudí nerado čaká na knižné pokračovania, a preto preferujú takéto jedno-dielne série. Ako ste na tom vy? Dajte mi vedieť do komentárov!



Hunted – Meagan Spooner


Retelling známej rozprávky Kráska a zviera sa v YA literatúre vyskytuje pravidelne, no táto kniha bola predsa len niečím iná. Belle sa totiž Zviera sama vyhľadá s cieľom zabiť ho. Nevinná kráska v tejto knihe nemá miesto. Autorka urobil z hlavnej hrdinky neohrozenú lovkyňu, ktorá len tak hneď nepodľahne princovi. Táto verzia oslovila mnoho mladých, ktorým sa páčia silné ženské postavy. Kniha je taktiež veľmi zaujímavo napísaná. Hlavnou podstatou nie je romantická zápletka medzi hlavnými postavami, ale vnútorný boj zakliateho princa. Ak máte radi rozprávky tak knihu vrelo odporúčam!


Moje hodnotenie: 4/5





Furthermore – Tahereh Mafi


Znovu jedno retelling, tento krát inšpirovaný Alicou v krajine zázrakov. Kniha je určená mladším čitateľom, no výborné ohlasy získala aj u mládeže. Ja som bola po prečítaní mierne sklamaná (ale hlavne rada, že som nepodľahla nádhernej obálke a knihu si nekúpila aj vo fyzickej podobe). Svet je vykreslený veľmi zaujímavo, no všetko kazí štýl písania autorky. Tahereh Mafi prvýkrát upútala svojou sériou Som roztrieštená, ktorú mám taktiež celú prečítanú. Knihy som si celkom užila, no rovnako ako v prípade Furthermore aj tam mi vadil spôsob, akým autorka písala. Dej má totiž veľa chýb a prázdnych miest, mnohokrát nedáva zmysel alebo vyvracia predošlé udalosti v príbehu. Príde mi, že si Mafi nikdy nič nepripravuje dopredu, a že všetko vymýšľa za pochodu. Jej knihy aj napriek nápaditým myšlienkam strádajú logickú nadväznosť.


Moje hodnotenie: 3/5 



Bez srdce – Marissa Meyer


Do tretice kniha inšpirovaná známou rozprávkou – opäť Alicou v krajine zázrakov. Tento krát sa ale autorka bližšie pozrela na Srdcovú kráľovnú, hlavnú záporáčku knihy. Príbeh sleduje mladú Cath a to, ako sa vlastne stala zápornou postavou. Túto knihu som ešte nečítala (aj keď mi už pol roka leží na poličke), ale s Marissou Meyer mám skúsenosť vďaka jej mega úspešnej sci-fi série The Lunar Chronicles, ktorá bola taktiež inšpirovaná niekoľkými rozprávkami. Marissa je veľmi talentovanou spisovateľkou, no teším sa, keď vymyslí niečo úplne nové, bez toho, aby to malo pôvod už v existujúcom diele.

 Moje hodnotenie: nečítané





Carry On – Rainbow Rowell


Kto číta môj blog dobre vie, že Rainbow Rowell je jednou z mojich najobľúbenejších spisovateliek. Jej najznámejšiu knihu Fangirl som len tak zhltla, a keď som sa dozvedela, že píše knihu o postavách spomínaných práve vo Fangirl, bola som šťastná ako na Vianoce! Carry On je proste všetko. Je to vtipné, romantické, nečakané, so zaujímavým koncom a úžasnými postavami. Baz a Simon patria k mojim najobľúbenejším knižným párom! Knihy od Rainbow Rowell sa čítajú samé a človek si pri nich výborne oddýchne! Veľmi ma mrzí, že kniha nemá aspoň jedno pokračovanie.


Moje hodnotenie: 5/5




Daughter of the Burning City – Amanda Foody

Veľmi zaujímavo spracovaná téma cirkusov! Do fantasy kníh sa takéto témy skvele hodia a autori sa s nimi vždy dokážu originálne vyhrať. Inak to nebolo ani v prípade autorky Amandy Foody, pre ktorú bola táto kniha debutom. Vytvorila nesmierne pútavý svet s ešte pútavejšími postavami! Nechýbali ani zvraty, ktoré síce boli občas celkom očakávané, no párkrát som ostala naozaj prekvapená! Amande sa podarilo často používaný námet a vytvoriť s ním niečo úplne nové!

Moje hodnotenie: 4/5







The Scorpio Races – Maggie Stiefvater


Maggie nie je v YA literatúre žiadnym nováčikom. O jej knihe The Scorpio Races sa však nehovorí až tak často, čo je obrovská škoda! Príbeh ma veľa čo ponúknuť, no hlavným ťahačom je písanie Maggie. Mám pocit, že by som si od nej mohla prečítať hocičo a určite by sa mi to páčilo! Píše skvele a nesmierne zaujímavo, takže aj keď sa v deji práve nič nedeje, máte pocit, že čítate najdôležitejšiu stránku knihy. Príbeh je veľmi originálne a postavy sympatické. Je tu naznačený aj romantický vzťah medzi dvojicou postáv, no nie je to hlavnou zápletkou ako to u väčšiny kníh býva. Ak sa vám páčili Havraní chlapci, vyskúšajte aj túto knihu!


Moje hodnotenie: 5/5





A Thousand Nights – E. K. Johnson


Technicky, táto kniha nie je stand-alone. Má voľné pokračovanie s názvom Spindle, no keďže sa táto kniha už netýka deja z prvého dielu, rozhodla som sa A Thousand Nights zahrnúť aj sem. Ako vyplýva s názvu, táto kniha bol inšpirovaná práve sériou Tisíc a jedna noc. Avšak hlavným motívom je v skutočnosti vzťah medzi hlavnou hrdinkou a jej sestrou. Kniha pripomína inú sériu inšpirovanú rovnakým príbehom s názvom A Wrath and the Dawn, avšak v tejto knihe sa toľko nerieši vzťah hlavnej dvojice, ale viac sa zameriava na samotnú kliatbuarabskú kultúru. Aj keď nepatrí k mojim obľúbeným knihám, ide o veľmi svieži príbeh.


Moje hodnotenie: 3.5/5





Nočný cirkus – Erin Morgenstern


O tejto knihe by sa dalo rozprávať večne. Vo svojom žánri jednoznačne patrí k špičke! Jedinečný svet a štýl písania autorky z toho robia magický zážitok! Mnoho autorov sa vracia k tejto téme, no akosi sa nikomu nedarí Erin Morgenstern zosadiť z trónu. Ak by k tejto knihe bolo pokračovanie, určite by sa mnoho fanúšikov nadchlo. Svet v tejto knihe ponúka nekonečne veľa možností, a bolo by zaujímavé ďalej sledovať vývin mágie. Knihu určite odporúčam všetkým fanúšikom nielen YA fantasy.


Moje hodnotenie: 5/5





Neslyšno – Richelle Mead


Fanúšikovia Upírskej akadémia túto knihu určite poznajú. Richelle Mead sa tento krát rozhodla pre jedno-dielnu knihu inšpirovanú mytológiou. Jej knihy patria k mojim obľúbeným, aj keď majú často slabé hodnotenia, a preto dúfam, že sa čoskoro dostanem aj k tomuto kúsku.  Anotácia znie veľmi zaujímavo a som rada, že Richelle nevykráda samú seba, ale že pre každú knihu/sériu vymyslí niečo úplne nové!

Moje hodnotenie: nečítané


You May Also Like

0 komentárov